söndag 1 februari 2015

2014 ett rekordår

Förra året blev ett rekordår på många sätt. Vi har aldrig tidigare gjort så många guidningar och man måste nog konstatera att det finns flera väsentliga faktorer till detta. Ett är att fisket i Vänern och Vättern blir bara bättre och bättre för varje år! Det andra var vädret som gav oss fina förutsättningar under nästan hela förra året.
38 guidningar med inriktning på lax och öring genomfördes i Vänern. Vi hade en genomsnitts fångst på 6,2 fiska per tur. Ungefär en tredjedel av fångsten var över mått(60cm) vilket betyder att ca 2 godkända fiskar per tur. Vi hade en enda bom tur i Vänern och den var i juli månad. Då fångades endast gädda och gös men ingen laxartad fisk.
66 guidningar blev det på Vättern. Tack vare den milda vintern kunde vi köra flera pass i januari med goda resultat. Sen fiskade vi även en del turer i norra delen ihop om att komma undan blåsväder under hösten. Det fångades 8,8 fiskar per tur och 48% var över lagligt mått. Anmärkningsvärt var laxfisket som var stundtals riktigt bra under vissa perioder av sommaren. En bom tur under hösten blev det och den dagen lyckades vi endast tappa två fiskar.
Vad 2015 har att erbjuda får vi se. Men jag kan garantera att det finns väldigt gott om fisk i sjöarna. Det kommer finnas goda chanser till att uppleva mycket bra fiske. När det gäller bokningar så har det redan rullat in en hel del förbokningar. Är man i behov av helgdagar för att kunna komma ut på sjön är det högtid för att kolla upp datum. Vardagar är enklare att boka och det är i regler mindre båtar på sjön. Vi hoppas verkligen få se nya som gamla gäster i båtarna framöver! Med vänlig hälsning Ove Johansson